ANNONS
Integritet på Tailsweep

How I keep my knitwear fresh!

/
0E1A8960 kopiera

Nuförtiden försöker jag verkligen att ta hand om mina kläder så att de ska hålla längre. Jag har till exempel en kashmirtröja från Celine som jag haft sedan circa 2010, älskar den tröjan! Sen har jag flera andra stickade godbitar och så här gör jag för att hålla dem fräscha och fina!

1.) Vädra. Det är inte alltid man behöver tvätta ibland räcker det med att vädra plagget.

2.) Tvätta milt. När det inte räcker med att vädra så tvätta på mild temperatur, ullprogram eller handtvätt med ett ylletvättmedel. Jag använder inte tvättpåse men har hört att det ska skydda ytterligare så ska nog investera i en sådan.

3.) Lufttorka. Gärna liggandes på en handduk för att formen ska bli perfekt. Jag ser alltid till att ärmar, sömmar och halsrigning ligger bra. Slätar ut den!

4.) När plagget är torrt brukar jag slänga in det i torktumlaren i 5-10  minuter, bli så mjukt och får bra form tycker jag. Men inget måste och inget man chansar på med dyrare tröjor.

5.) Noppra bort noppror. Jag använder den här noppborttagaren! Den använder jag också på tygsoffan, så bra! Finns också en sorts kam som man kan använda istället, iallafall på tröjor!

6.) Förvara det stickade liggande och luftigt. Mina dyraste kashmirplagg förvarar jag i lufttäta plastlådor, då håller man också borta eventuella skadedjur och ökar fräschheten. Jag använder plastlådor från Clas Ohlson.

7.) Näst sist på min lista men borde stå först kanske. Det uppenbara. Att (trots att plagget är superskönt) genast ta av sig plagget när man kommer hem så man inte sliter på det i onödan eller blir fläckig av matlagning och sånt.

8.) Slutligen det här med fläckar! Om olyckan är framme så finns det flera saker man kan göra. Om möjligt så behandla genast med valfri fläckborttagare och tvätta sen i maskin. Annars för snabb fix brukar jag spola fläcken i hett vatten direkt utan att röra den eller på något sätt gnugga in i fibrerna. Sen behandla så fort man kan. Är det fettfläck, låt hushållspapper suga upp oljan, häll på bakpulver som absorberar fettet och behandla sen så fort det går!

Jag är helt säker på att du som läser har flera grymma tips när det gäller hur man håller plaggen fräscha, fläckar och tvätt! Kommentera gärna dina bästa tips!

***ENGLISH*** Nowadays I try to take care of my garments as best I can to keep them fresh and to last longer. For example I have this cashmere knit from old Celine, don’t remember exactly but its from like 2010. It was a real investment piece so I needed to take good care of it. I love knitwear so I have quite some pieces that I need to take real good care of and here is how I do.

1.) Air the pieces. Most of the times you don’t have to wash the garment, airing it is enough.

2.) Wash mild. But sometimes it needs a wash. Be sure to wash on mild temperatures with a mild detergent.

3.) Airdry flat on a towel.

4.) When the garment is dry I ususally put it in the dryer for 5-10 minutes, I think it gets so perfect when I do this. But this is obviously nothing for the real expensive knits.

5.) Pilling. Impossible to escape so I remove mine with this. I also use this one for our fabric sofa.  There’s also a great comb you can use.

6.) Store the pieces folded laying on a shelf.

7.) The obvious. To take off the garment as soon as you get home. How cosy and warm it might be, take it off and slip in to something else.

8.) Stains! If possible treat with stain remover and wash asap! A quick fix I use it do use only hot water on the stain and not to rub it. Then wash as soon as possible. If the stain is from oils use baking soda on it, this absorbs the oil. Then treat and wash.

Im sure you are sitting on many more great advice regarding this, please share and comment below!

0

Följ mig på Instagram!

@carolineblomst
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00